HİPERPROLAKTİNEMİDE KABERGOLİNİN DÜŞÜK DOZ VE KISA DÖNEM İDAME TEDAVİSİNİN ETKİNLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI


Tezin Türü: Tıpta Uzmanlık

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Sağlık Bilimleri Üniversitesi, İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Sağlık Uygulama Ve Araştırma Merkezi, Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2007

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Orhan Balçık

Özet:

Hiperprolaktinemi jinekolojik endokrinoloji pratiğinde karşımıza sıklıkla çıkan bir patolojidir. Hipogonadizm ve infertiliteye neden olması yüzünden jinekolojik endokrinoloji bölümünün temel problemlerinden biridir. Hiperprolaktinemide medikal tedavi, cerrahiye gereksinimi büyük oranda azaltmıştır. Medikal tedavinin ana unsuru dopamin agonistleridir. Bromokriptin uzun yıllar hiperprolaktinemi tedavisinde kullanılan dopamin agonisti olmuştur. Son yıllarda kabergolin tedavisi, prolaktin yüksekliği olan hastalarda popüler tedavi olmuş ve ülkemizde de, gittikçe artan bir oranda, ilk tedavi seçeneği olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Ülkemizde kabergolinin tedavi dozu ve tedavi süresi her klinisyen tarafından farklı uygulanmaktadır ve tam bir konsensus oluşmamıştır. Literatürü taradığımızda gördük ki bu konuda dünyada da durum farklı değildir. Genel olarak tedaviye 0.5 mg/hafta ile başlanıp doz artırılmakta, tedavi 2-3 yıl sürmektedir. Tedavi kesildikten sonraki durum da tam olarak bilinmemektedir. Kliniğimizdeki genel uygulama da tedavinin bir ay boyunca 0.5 mg/hafta ile sürdürülüp, prolaktin normale düşünce; bir aylık tedavisiz periyod sonrası, prolaktin ölçümü tekrarlanarak, yükselme gözlenince (ki genelde bir yükselme gözlenmekteydi) tekrar bir ya da iki aylık tedavi başlanması idi.

Biz kabergolin tedavisindeki bu farklı uygulamaları görünce, kabergolinin idiopatik hiperprolaktinemi ve mikroadenomlu hastalarda kısa dönem idame tedavisinde uygun doz ve süreyi araştırmak için bu çalışmayı planladık.