Hiperkolesterolemi ile oluşturulan non-alkolik karaciğer yağlanmasında karaciğerdeki moleküler mekanizmanın incelenmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Marmara Üniversitesi, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2014

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Esra Özaltın

Danışman: NESRİN KARTAL ÖZER

Özet:

HİPERKOLESTEROLEMİ İLE OLUŞTURULAN NON-ALKOLİK KARACİĞER YAĞLANMASI KARACİĞERDEKİ MOLEKÜLER MEKANİZMANIN İNCELENMESİ Non-alkolik karaciğer yağlanması (NAKY), hepatosit hasarı, enflamasyon ve fibrozise neden olan aynı zamanda siroza, karaciğer hasarına ve hepatoselüler karsinoma neden olabilecek yaygın karaciğer hastalıklarından biridir. Genetik ve çevresel koşulların dışında kolesterolden zengin diyet ile beslenilmesi non-alkolik karaciğer yağlanmasına neden olan faktörler arasında yer alır. Bu çalışmamızda hiperkolesterolemik tavşanlarda oluşturulan non-alkolik karaciğer yağlanmasının moleküler mekanizmasının incelenmesi planlanmıştır. Çalışmamızda, 1-2 aylık 24 adet erkek albino tavşan 4 farklı gruba ayrıldı: (i) Vitamin E den fakir yem ile beslendi. (ii) Vitamin E den fakir yem ile beslendi ve vitamin E i.m. olarak 50 mg/kg/gün uygulandı. (iii) % 2 kolesterol içeren vitamin E‘den fakir yem ile beslendi. (iv) % 2 kolesterol içeren Vitamin E den fakir yem ile beslendi ve vitamin E i.m. olarak 50 mg/kg/gün uygulandı. Sekiz hafta sonunda, karaciğer dokularından alınan kesitler ışık mikroskobu ile incelendi ve kolesterol ile beslenen tavşanlarda non-alkolik karaciğer yağlanması gelişirken, vitamin E verilen tavşanlarda lipit birikiminin ve á-SMA, RAM11, col1A1, 4HNE oluşumunun azaldığı gözlendi. Hiperkolesterolemik diyetin daha ileri etkilerini incelemek amacıyla karaciğer dokusunda CD36, MMP-9, NF-êB, PPARã, TGF-â1, TNF-á, ve protein ekspresyonları immunblotlama tekniği ile karşılaştırılmalı olarak incelendi ve vitamin E’nin bu değişiklikler üzerine olan etkisi araştırıldı. Bu çalışma sonucunda, karaciğer dokusunda PPAR-ã protein ekspresyonlarının ise kolesterol grubunda kontrollere göre azaldığı, kolesterol+vitamin E grubunda kolesterol grubuna kıyasla arttığı bulundu. CD36, TNF-á, TGF-â1 ve NF-êB protein ekspresyonları ise kolesterol grubunda, kontrol grubuna göre yüksek oranda artış gösterirken, kolesterol+vitamin E verilen grupta bu artışın baskılandığı gözlendi. Kolesterol grubunda MMP-9 protein ekspresyonlarında kontrol grubuna kıyasla önemli bir değişiklik olmazken kolesterol+vitamin E grubunda MMP-9 protein ekspresyon seviyelerinin kontrol grubuna kıyasla düştüğü gözlendi. Anahtar Kelimeler: CD36, Hiperkolesterolemi, NF-êB, PPAR-ã, TGF-â1 Investigation Of Molecular Mechanisms Of Non-Alcoholic Fatty Liver Induced By Hypercholesterolemia In Liver Non-alcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD) is one of the common liver diseases that leads to hepatocyte injury, inflammation, fibrosis and can lead to cirrhosis, liver failure, and hepatocellular carcinoma. Besides several genetic and environmental factors, cholesterol rich diet is considered to be inducing factors of NAFLD. In the study, we have planned that investigation of molecular mechanisms of non-alcoholic fatty liver developed in hypercholesterolemic rabbits. Thirty-two male albino rabbits were randomly seperated to four groups and fed with: (i) vitamin E deficient diet, (ii) vitamin E deficient diet with daily intramuscular injections of vitamin E (50 mg/kg), (iii) vitamin E deficient diet containing 2% cholesterol, (iv) vitamin E deficient diet containing 2% cholesterol with daily intramuscular injections of vitamin E (50 mg/kg). After eight weeks, liver tissue sections were examined by light microscopy. While NAFLD was developed in the rabbits fed with cholesterol, it was observed that lipid accumulation and developing of á-SMA, RAM11, col1A1, 4HNE decreased in the rabbits fed with cholesterol + vitamin E. In order to investigate further effects of hypercholestrolemic diet, protein expressions of PPAR-ã, CD36, TNF-á, TGF-â1, NF-êB and MMP-9 in the liver were comperatively examined by immunoblotting and effects of vitamin E on these changes were investigated. At the end of the study, it was found that in cholesterol group, PPAR-ã protein expressions of liver tissues decreased compared to control group and increased in cholesterol+ vitamin E group compared to control group. Both CD36, TNF-á, TGF-â1 and NF-êB protein expression were increased in cholesterol group compared to control group but this increasing decreased in cholesterol+vitamin E group. Whereas MMP-9 protein expression did not show significant changes in cholesterol group compared to control group, it was observed that protein expressions levels of MMP-9 decreased compared to control group in cholesterol + vitamin E group. Keywords: CD36, Hypercholesterolemia, NF-êB, PPAR-ã, TGF-â1