PETROL SIZINTISIYLA KONTAMİNE OLMUŞ BİR AKARYAKIT İSTASYONUNUN ÇEVRE VE HALK SAĞLIĞI AÇISINDAN TKKNKKSDY KAPSAMINDA İNCELENMESİ VE REHABİLİTASYONU İÇİN UYGUN METODOLOJİ ARAŞTIRILMASI


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Marmara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Çevre Bilimleri Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2022

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: GÖKBERK KARA

Danışman: Orhan Gökyay

Özet:

Akaryakıt istasyonları, faaliyete başladıkları andan itibaren yeraltı tanklarında depoladıkları maddelerden dolayı toprak ve yeraltı suyu açısından potansiyel risk oluşturmaktadır. Ayrıca sanayileşme ve nüfus artışı sebebiyle otomotiv yakıtının perakende ticaretinin yapıldığı bu akaryakıt istasyonlarının sayıları her yıl artış göstermektedir. Toprak ve yeraltı sularını korumak için akaryakıt istasyonlarından kaynaklanacak sızıntıların hızlı tespit ve teşhisi önemlidir.

Bu çalışmanın amacı petrol sızıntısı ile kontamine olmuş bir akaryakıt istasyonun TKKNKKSDY açısından değerlendirmesinin yapılması ve kirlilik kaynağının tespit edilerek rehabilitasyon/iyileştirme yöntemlerinin belirlenmesidir.

Çalışma kapsamında petrol sızıntısı ile kontamine olmuş bir akaryakıt istasyonunda öncelikle toprak numunesi alma amaçlı 4-6 metre derinliğinde 4 adet sığ sondaj yapılarak toprak numuneleri alınmıştır.

Çalışmanın genişlemesi ve inceleme alanındaki kirlilik kaynağının belirlenmesi için inceleme alanını temsil edecek şekilde benzin ve mazot içeren yeraltı tankları, akaryakıt altyapı dolum adaları ve altyapı tesisatlarını da dahil olarak seçilen üç noktada 10-12 m derin sondajlar ve gözlem amaçlı izleme kuyuları teşkil edilmiştir.

Su kalitesini belirlemek amacıyla da sahada teşkil edilen üç kuyudan toplamda 10 set su numunesi alınmıştır. İlk dokuz veri seti, Mart 2018 ve Ekim 2019 dönemleri arasında (ortalama 2-3 ayda 1 defa) düşük debili pompa ile toplanmıştır ve uluslararası laboratuvara gönderilerek toplam petrol hidrokarbonları, benzen, toluen, etilbenzen, ksilen (BTEX) ve metil tersiyer bütil eter (MTBE) analiz edilmiştir. Aynı metotla onuncu veri seti yeraltı su numuneleri Ekim 2021 yılında alınarak analizleri tamamlanmıştır.

Ayrıca inceleme alanının komşu binası kapalı otopark alanında seçilen iki noktadan ve bodrum kattaki asansörden 2018 yılı Aralık ayında iç hava pasif örneklemesi yapılmıştır.

Çevre ve halk sağlığı açısından akaryakıt istasyonunda pilot ölçekli yerüstü iyileştirme sistemi kurulmuştur. Teşkil edilen kuyularda biriken akaryakıt ve petrol türevi ürün, dalgıç pompalar ve kompresörler vasıtası ile emniyetli olarak tesisin geçici atık depolama ünitesine alınmış ve mevzuata uygun olarak bertarafı sağlanmıştır.

Çalışma sahasından alınan numune sonuçları kullanılarak GWSDAT programıyla kirliliğin dağılımı izlenmiştir. Ayrıca RISC5 programıyla istasyondaki çalışanların ve yakın çevresindeki insanların kanser olma riski ortaya konmuştur.

Elde edilen tüm bulgular ışığında inceleme sahası TKKNKKSDY kapsamında değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmeler sonucunda sahanın toprak ve yeraltı suyu açısından kirlenmiş saha olduğu tespit edilmiştir.