Derilerin korunmasında kullanılan tuzların içindeki aşırı halofilik bakterilerüzerine doğru elektrik akımının etkileri


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Marmara Üniversitesi, Fen - Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2006

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: DERYA DEĞİRMENCİ

Eş Danışman: Yaşar Birbir

Danışman: Meral Birbir

Özet:

Tuzda bulunan aşırı halofil bakteriler tarafından üretilen hidrolitik enzimler tuzlanmış deride bozulmaya yol açarak ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Bu nedenle derilerde halobakterilerden dolayı oluşan zararı önlemek için uygulanan farklı seviyelerdeki doğru elektrik akımının antibakteriyel etkileri, %20 oranında NaCl ve farklı tabakhanelerden alınan tuz örneklerini içeren tuzlu su solüsyonlarında, %20 NaCl, organik madde ve farklı tabakhanelerden alınan tuz örneklerini içeren sıvı Brown solüsyonlarında, proteaz ve lipaz üreten aşırı halofil bakterilerin ayrı olarak inoküle edildiği sıvı Brown besiyerlerinde incelenmiştir. %20 NaCl ve farklı tuz örneklerini içeren tuzlu su solüsyonlarında bulunan aşırı halofil bakteriler, 0.1 A’lik doğru elektrik akımı ile 5-15 dakikada, 0.2 A’lik doğru elektrik akımı ile 3-10 dakikada, 0.3 A’lik doğru elektrik akımı ile 1-5 dakikada, 0.4 A’lik doğru elektrik akımı ile ise 1-3 dakikada inaktive edilmiştir. 0.5 A’lik doğru elektrik akımı ise sadece 1 dakikada tuz örneklerindeki aşırı halofil bakterilerin tamamının (104- 105 kob/g) inaktivasyonu için yeterli olmuştur. Buna karşın, organik madde içeren sıvı Brown solüsyonlarına ilave edilen tuz içindeki aşırı halofil bakterilerin inaktivasyonu 0.5 A’lik doğru elektrik akımı ile 3-15 dakikada gerçekleşmiştir. Farklı tabakhanelerden alınan tuz örneklerinden izole edilen proteaz ve lipaz üreten aşırı halofil bakteriler ile ayrı olarak inoküle edilen %20 NaCl içeren sıvı Brown besiyerindeki bakteriler (105-106 kob/ml) 0.5 A’lik doğru elektrik akımı ile 5-10 dakikada inaktive edilmiştir. Tuz örnekleri içeren tuzlu su solüsyonlarındaki gerilim seviyelerinin 2.7 V-3.7 V arasında olduğu ve elektrik uygulaması esnasında değişmediği saptanmıştır. Ancak hem tuz örnekleri içeren sıvı Brown solüsyonlarında, hem de proteaz ve lipaz üreten aşırı halofil bakterileri içeren Brown solüsyonlarında halobakteriyel populasyon inaktive oluncaya kadar bu solüsyonlardaki gerilim seviyesinin düştüğü belirlenmiştir. Fakat bu Brown solüsyonlarındaki halobakteriyel populasyon doğru elektrik akımı ile tamamen öldürülğünde bu solüsyonlardaki gerilim seviyesi artmaya başlamıştır. Bu önemli bulgu deri endüstrisinde organik madde içeren tuzlu su solüsyonlarında gelişen halobakteriyel populasyonunun tümünün öldüğü anı belirlemek amacıyla kullanılabilir. Doğru elektrik akımıyla muamele esnasında tuzlu su solüsyonlarında sıcaklık ve pH değerlerinde değişimler gözlenmiştir. Maksimum sıcaklık artışı 9oC ve pH artışı ise 5’tir. Bu çalışmanın sonucunda, derilerin tuzlanmasında kullanılan tuzlar içerisindeki aşırı halofil bakteri populasyonunun 0.5 A’lik doğru elektrik akımıyla öldürülmesinin çok etkili ve ucuz bir metot olduğu gösterilmiştir. SUMMARY Hydrolytic enzymes which are produced by extremely halophilic bacteria in salt can cause serious damages on salted hides and may result in significant economic losses. Therefore, to prevent halobacterial damage on hides, the antibacterial effects of different levels of direct electric current on extremely halophilic bacteria found in salt were examined in brine solution containing 20% NaCl and salt samples, liquid Brown media containing 20% NaCl, organic substances and salt samples, liquid Brown media separately inoculated with protease and lipase producing extremely halophilic strains. 0.1 A, 0.2 A, 0.3 A and 0.4 A direct electric current inactivated extremely halophilic bacteria in salt which was dissolved in the brine solution within 5-15 min, 3-10 min, 1-5 min and 1-3 min, respectively. Although 0.5 A direct electric current inactivated extremely halophilic bacteria in the salt samples (104- 105 cfu/g) which were dissolved in the brine solution within 1 min, but treatment with 0.5 A direct electric current for 3-15 min was necessary to inactivate extremely halophilic bacterial population in the salt samples dissolved in the liquid Brown media. Also, 0.5 A direct electric current inactivated protease and lipase producing extremely halophilic bacteria (105-106 cfu/ml) which were grown separately in the liquid Brown media within 5-10 min. Voltage levels; 2.7 V-3.7 V did not change in all the brine solutions containing salt samples during electrical treatment but the voltage levels in all of the liquid Brown media containing both salt samples and protease-plus-lipase producing extremely halophilic bacteria decreased proportionally to halobacterial population until all halobacterial population was inactivated. When the halobacterial population in the liquid Brown media was completely destroyed by direct electric current, the voltage levels started to increase. This important clue may be used to predict inactivation time of all halobacterial population grown in brine solutions containing organic substances in hide industry. It was also detected that the temperatures and pH values of the test media changed during the treatment. The maximum temperature rise was 9°C, and the pH increased by 5. These results showed that applying 0,5 A direct current is very effective and cheap method to kill extremely halophilic bacterial population in salt used in hide preservation.