Artiküler eminens morfolojisi ve superior lateral pterygoid kasın temporomandibular eklem rahatsızlığı olan hastalarda manyetik rezonans görüntüleme ile değerlendirilmesi


Tezin Türü: Diş Hekimliğinde Uzmanlık

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Marmara Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2021

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: NURAN BAYRAMOV

Danışman: Şebnem Erçalık Yalçınkaya

Özet:

Amaç: Bu retrospektif çalışmada, manyetik rezonans (MR) görüntüleri üzerinde artiküler eminens (AE), lateral pterygoid kas (LPK) ataşman tipleri, superior lateral pterygoid kas (SLPK) uzunluğu ve patolojilerini morfolojik ve morfometrik olarak analiz edip disk deplasmanı (DD) ve birbirleri arasındaki olası ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

Gereç ve Yöntem: 99 hastada (16 erkek, 83 kadın, ortalama yaş=30.6) 198 TME’nin MR görüntüleri (1.5-T,Siemens,Almanya) disk durumuna göre normal, redüksiyonlu (R’li) ve redüksiyonsuz (R’siz) disk deplasmanı (DD) olarak gruplandırılmış; ve ölçümler oblik sagital kesitlerde yapılmıştır. LPK kondil-disk kompleksine ataşman yapmasına göre üç farklı tipte, AE morfolojisi ve SLPK patolojileri ise dört farklı grupta sınıflandırılmıştır. AE eğimleri, AE yüksekliği, AE morfolojisi, LPK ataşman tipleri, SLPK patolojileri ve uzunluğu morfolojik ve morfometrik olarak analiz edilerek disk durumu ve birbirleriyle olası ilişkileri istatiksel olarak değerlendirilmiştir.

Bulgular: TME’lerin %37.9’u R’li DD ve %36.9’u ise R’siz DD olarak saptanmış, alt gruplara göre ise Sigmoid tip(%54.5) AEM, Tip 2(%39.4) LPK ataşman tipi, Hipertrofik(%32.8) SLPK en sık olarak gözlenmiştir. DD ile AE eğimi arasında ve AEM ile AE eğimi ve yüksekliği arasında istatiksel olarak anlamlı farklılıklar olduğu izlenmiştir(p<0.05). LPK ataşman tipleri, SLPK patolojileri ile AE eğimleri ve yüksekliği arasında istatiksel olarak anlamlı ilişki saptanmamıştır. SLPK uzunluğu DD, AE morfolojisi, LPK ataşman tipi ve SLPK patolojilerine göre gruplar arasında istatiksel olarak anlamlı farklılıklar olduğu belirlenmiştir(p<0.001).

Sonuçlar: Bu çalışmanın bulguları, AE morfolojisini AE eğimi/yüksekliğinin belirlediğini, DD’li hastalarda SLPK uzunluğunun AE morfolojisindeki değişikliklerden etkilenebileceğini ve patolojik bulguların varlığında daha da kısalabildiğini göstermiş olup klinikte bu hastaların kas kısalığı yönünden değerlendirilip tedavi planlarının buna göre oluşturulması gerektiğini göstermiştir.