Lepidium meyenii tozu ve propolis ekstraktı ilave edilerek fonksiyonel özellikleri geliştirilmiş yoğurt üretilmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Marmara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2017

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: CANSU BİLİCİ

Danışman: Burcu İrem Omurtag Korkmaz

Özet:

Amaç: Maca (Lepidium meyenii) ve propolisin sağlığa yararlı özelliklerinden yararlanılarak fonksiyonel özellikleri geliştirilmiş bir yoğurt üretilmesi ve tüketilebilirliğinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

Gereç ve Yöntem: Tez çalışmasında; 1) sade tip, 2) sadece propolis (%0,5) içeren tip, 3) sadece maca (%5) içeren tip ve 4) hem maca (%5) hem propolis (%0,5) içeren tip olmak üzere toplam dört adet yoğurt üretilmiştir. Üretilen yoğurtlardan 1 hafta ara ile geleneksel ekim yöntemleri ile Lactobacillus sp. analizi yapılmış ve 1., 7., ve 14. günlerde pH ölçümleri gerçekleştirilmiştir. Ayrıca bir hafta ara ile iki panelist grubuna uygulanan hedonik test ile ürünler, duyusal özellikleri bakımından analiz edilmiştir.

Bulgular: Mikrobiyolojik analiz bulgularında Lactobacillus türlerinin sayısı bakımından gruplar arasında herhangi anlamlı bir farklılık görülmemiştir. pH analizlerinde ise en yüksek pH değerine sahip (4,05) ürün sade yoğurt, en düşük pH değerine sahip ürün ise maca ve propolisi birlikte içeren yoğurt olmuştur (p<0,01). Hedonik testte ise genel olarak sade tip yoğurt en çok beğeniyi almıştır. Bunu sadece propolis içeren yoğurt takip etmiştir.

Sonuçlar: Bu tezde kullanılan oranda maca ve propolisin Lactobacillus gelişimini destekleyen bir etkisinin olmaması yanında bu bileşenlerin sahip oldukları fonksiyonel özellikler sebebiyle ileride farklı oranların kullanımının denenerek hem ürüne hem de sağlığa olumlu etkilerinden yararlanılabilecek bir ürünün geliştirilmesinin fonksiyonel yoğurtlar açısından yenilik içeren bir yaklaşım olacağı düşünülmektedir.

Anahtar Sözcükler: Maca (Lepidium meyenii), propolis, yoğurt, Lactobacillus