Karpal tünel sendromlu hastalarda motor ünite sayımı tahmininin yeri


Tezin Türü: Tıpta Uzmanlık

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Marmara Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Dahili Tıp Bilimleri Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2011

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: ORHAN YILMAZ

Danışman: Kayıhan Uluç

Özet:

Karpal tünel sendromu (KTS), median sinirin elin palmar yüzünde, transvers karpal ligaman (TKL) ve karpal kemikler tarafından oluşturulan bölgede tuzaklanmasıdır. KTS tanısında hala en sık kullanılan yardımcı tanı yöntemi elektrofizyolojik incelemelerdir. Rutin sinir iletim çalışmalarında özellikle median duyu sinir liflerinin incelenmesi tanı koyulmasında çok yardımcı olsa da, bazı sofistike yöntemler de bu hastalığın incelenmesinde kullanılmaktadır. Bu yöntemlerden biri de motor ünite sayısı tahmini (motor unit number estimation-MUNE) tekniğidir. Bu çalışmadaki amaç kliniğimize KTS ile ilişkili duyusal belirti ve/veya bulgular ile başvuran hastalarda MUNE tetkiki gerçekleştirerek olası motor ünite değişikliğini saptamak ve buradan elde edilen sonuçları incelenen diğer elektrofizyolojik ve klinik veriler ile karşılaştırmaktı.

Çalışmaya KTS klinik ön tanısı olan 18-55 yaş arasında 35 hastanın 60 semptomatik eli alındı. Hiçbir hastada objektif motor sistem muayene anormalliği saptanmadı. Normal elektrofizyolojik değerler 34 sağlıklı gönüllünün 60 elinden elde edildi. Hasta ve kontrol grubunun tamamında median ve ulnar duyu ve motor sinir iletim çalışmaları ile çoklu nokta uyarımı yöntemine göre MUNE analizi yapıldı.

Sonuçlarımıza göre KTS hastalarında MUNE düzeyi sağlıklı gruba göre anlamlı derecede düşük saptandı. Ayrıca 38/60 hasta elinde MUNE değeri düşük bulundu. Bu bireysel anormallik değeri incelenen diğer motor sinir iletim parametreleri ile karşılaştırıldığında en yüksek tanısal duyarlılığa sahip veriydi. Hasta grubundaki birçok klinik belirti ve bulguyla da MUNE arasında anlamlı ilişki saptandı.

Sonuç olarak KTS hastalarında klinik olarak motor sistem tutulumu olmamasına rağmen MUNE yöntemi kullanıldığı taktirde motor ünite kaybı tespit edilebilinir. Bu yöntem aynı zamanda hastaların takibinde de kullanılabilinir.