WEB PLATFORMUNDA KARDİYOVASKÜLER RİSK TAKİBİ VE BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ ÖNERİ SİSTEMİ


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Marmara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bilgisayar Mühendisliği Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: UFUK SARIKAYA

Asıl Danışman (Eş Danışmanlı Tezler İçin): Zehra Aysun Altıkardeş

Eş Danışman: Ali Serdar Fak

Özet:

Günümüzde bireylerin sağlıksız beslenmeleri ve yapılan egzersizlerin kısıtlı olmasından dolayı birçok bireyde obezite, diyabet ve bunlara bağlı olarak da kalp-damar hastalıkları giderek artmaktadır. Gelişmiş ülkelerde en fazla gerçekleşen ölüm nedenlerinden biri olarak kardiyovasküler hastalıklar gösterilmektedir.

Kardiyovasküler hastalıklara neden olan etkenler iyi bilindiğinde bu ölümlerin çoğu önlenebilmektedir. Kardiyovasküler hastalıklara neden olan etkenler arasında en yaygın olarak obezite ve sigara yer almaktadır. Obezite ve sigara kullanımına bağlı olarak gerçekleşen hipertansiyon hastalıkları, önlenebilir hastalıklar arasındadır ve takip edilmesi giderek önem kazanmaktadır.

Bu tez çalışmasında, genç bireylerin sağlıklı beslenme konusunda farkındalığının oluşturulması, oyun, bisiklet vb. uygulamalarla egzersiz yapmaya teşvik edilmesi, yapılacak yıllık kontroller ile sağlık risk geçişlerinin artıp azalma durumlarının incelenmesi, elde edilen sonuçlar neticesinde her birey için 10 yıllık kardiyovasküler risk haritasının çıkarılması ve yapılan analizlere göre yüksek risk grubunda olduğu farkedilen bireyler için hızlı bir şekilde önlemler alınarak tedavi işlemlerine başlatılmasına olanak sağlanması amaçlanmıştır.

Çalışmaya gönüllülük ilkesi temelinde katılan 770 öğrencinin yaş, boy, kilo, cinsiyet, kolesterol, kan şekeri, sistolik kan basıncı, sigara kullanımı, ilaç kullanımı ve diyabet geçmişi verileri toplanmıştır. Bu verileri sonucunda hesaplanan EuroSCORE ve Framingham Risk Score verilerine göre yüksek risk grubunda olan ve tedavi için önlem alınması gereken öğrenciler belirlenmiştir. Tüm öğrencilere, kalp sağlığı durumlarını hangi kriterin ne şekilde etkilediği konusunda bireysel öneriler e-posta ile gönderilmiştir.

Bu tez kitabında ilk bölümde, yapılan çalışmanın amacı ve önemi, çalışma konusuyla ilgili daha önce yapılan benzer çalışmalar, sistem ve veritabanı mimarisi  ile çalışmada kullanılan terimler ile ilgili genel bilgilere yer verilmiştir. İkinci bölümde, çalışmada kullanılan materyal ve yöntemler, hazırlanan web platformu ve uygulanan veri madenciliği algoritmaları, bulanık mantık uygulanması, öğrencilere geri bildirimler gönderilerek bireysel öneriler yapılması ve uygulanan metin madenciliği işlemlerine yer verilmiştir. Üçüncü bölümde çalışma sonucunda elde edilen bulgular ve dördüncü bölümde sonuç yer almaktadır.

Bu tez çalışması, Marmara Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi (BAPKO) tarafından desteklenmiştir. (FEN-C-YLP-150218-0054)

Anahtar Kelimeler: Kalp Sağlığı, Veri Analizi, Karar Destek Sistemi, Sağlıklı Kampüs, R, Dijital Sağlık