Hiperkolesterolemi ile indüklenen alzheimer hastalığının patolojisinde endoplazmik retikulum stresin rolünün incelenmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Marmara Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Temel Tıp Bilimleri Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2016

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: ASLI ECE AYDIN

Danışman: NESRİN KARTAL ÖZER

Özet:

1. Amaç: Tavşanlarda yüksek kolesterollü diyetin Alzheimer hastalığı üzerine etkilerini bunun yanı sıra endoplazmik retikulum stresin beyin dokusu üzerine olan etkisinin aydınlatılması ve vitamin E'nin bu etki üzerindeki rolünün incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada yaşları 2-4 ay arasında değişen 24 adet erkek albino tavşan kullanıldı. 1. Grup: Kontrol. 2. Grup: % 2 kolesterol içeren yem ile beslendi. 3. Grup: normal yem + vitamin E (i.m.50 mg/kg/gün) uygulandı. 4. Grup: % 2 kolesterol içeren yem + vitamin E (i.m.50 mg/kg/gün) uygulandı. 8 hafta sonunda tavşanlardan kan örnekleri ve hipokampüs dokusu alındı. Kan kolesterol değerleri Hitachi Modüler sistem ile, kan vitamin E düzeyleri ise HPLC ile ölçüldü. Hipokampüs dokusunda proteazom aktivitesi metilkumarinin floresans olarak ölçülmesi ile belirlendi. BACE1, GRP78 ve GRP94 protein miktarları western blotting ile tayin edildi. Bulgular: Yüksek kolesterollü diyetin serum kolesterol düzeylerini yaklaşık 40 kat arttırdığı gözlendi. Serum okside LDL değerleri kolesterol verilen grupta anlamlı şekilde yükseldi. BACE 1 ve GRP 78 protein ekspresyonlarında gruplar arasında anlamlı değişimler gözlenirken, GRP94 ekspresyonunda bir anlam belirlenmedi. Proteazom aktvitesinde vitamin E verilen grupta kolesterol+vitamin E verilen gruba göre anlamlı bir düşüş görüldü. Sonuçlar: Tavşanlarda oluşturulan hiperkolesterolemi’nin beyin dokusunda ER stres’in tetiklenmesine sebep olduğu, Alzheimer hastalığında en önemli rollerden birine sahip olan BACE1 aktivitesini arttırdığı ve proteazomal aktivite açısından vitamin E nin etkisini göstermiş oldu. Anahtar Sözcükler: Hiperkolesterolemi, Alzheimer hastalığı, endoplazmik retikulum stres, vitamin E, proteazom 1. Abstract Aim: The main aim of this study is to investigate the effect of high cholesterol diet on Alzheimer’s disease in rabbits. Also, the effects of Vitamin E and endoplasmic reticulum stress on the brain tissues will be analyzed. Materials and Methods: In this study, 24 albino rabbits between 2-4 months of age were used. Group1. Control. Group 2: Rabbits were fed with feed containing 2% cholesterol. Group 3: Feed + vitamin E (50 mg/kg/day), Group 4: Feed containing 2% cholesterol + vitamin E (50 mg/kg/day). At the end of 8 weeks, blood samples and hippocampus tissue were collected from the rabbits. Blood cholesterol values and blood vitamin E levels were analyzed with Hitachi Modular system and HPLC, respectively. Proteasome activity in hippocampus tissue was determined with the fluorescense measurement of methlycoumarin. Amounts of BACE1, GRP78 and GRP94 proteins were determined with western blotting. Results: It was observed that high cholesterol diet raises serum cholesterol levels by 40-fold, approximately. Serum oxidized LDL values were significantly higher in the group that is subjected to cholesterol. While there were significant differences among the groups in the expressions of BACE 1 and GRP 78 proteins, this was not the case for GRP94 expressions. Compared to the group which was given cholesterol + vitamin E, there was a noteworthy decrease in proteasome activity in the group which was given vitamin E only. Conclusion: It was shown that the hypercholesterolemia created in rabbits induces ER stress in the brain tissue; BACE1 activity, which has one of the most substantial roles in Alzheimer’s disease, was increased, and vitamin E is effective regarding proteasomal activity. Keywords: Hypercholesterolemia, Alzheimer disease, endoplasmic reticulum stress, vitamin E, proteasome