"Tuzla (İstanbul) sahilindeki ağır metal kirliliğinin midyelerle takibi"


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Marmara Üniversitesi, Fen - Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2012

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: DENİZ KANAR

Danışman: FİGEN ESİN KAYHAN

Özet:

TUZLA (İSTANBUL) SAHİLİNDEKİ AĞIR METAL KİRLİLİĞİNİN MİDYELERLE TAKİBİ Bu çalışmada, Tuzla sahilinde (İstanbul) belirlenen farklı istasyonlardan Mayıs 2011 - Nisan 2012 tarihleri arasında avlanan Kara Midye (Mytilus galloprovincialis)’lerdeki bazı ağır metal seviyeleri belirlenmiştir. Özellikle su ürünlerinde bulunan ağır metallerin insan ve çevre sağlığı üzerindeki etkileri büyük ilgi çekmektedir. Kadmiyum, kurşun gibi toksik kirletici maddeler, sucul ortamlarda endüstriyel ve tarımsal faaliyetler, madencilik işlemleri sonucunda bulunurlar. Bu metallerin yüksek içeriklerde bulunuşu yalnızca su ortamlarını etkilemekle kalmayıp, midye popülasyonunu da etkiler. Su kirliliği olarak bilinen, özellikle kurşun ve kadmiyumun sebep olduğu ağır metal kirliliği, midyelerde fizyolojik ve biyokimyasal değişikliklere sebep olur. Bu çevre kirliliği etkileri sebebiyle birçok midye türü ağır metaller tarafından tehdit edilmektedir. Tuzla sahilinden elde edilen Kara Midye örneklerindeki kurşun seviyeleri atomik absorbsiyon spektrofotometresi ile belirlenmiştir. Kara Midye örneklerinden elde edilen en düşük ve en yüksek kurşun seviyeleri 0,015 – 8,956 mg/kg şeklindedir. En düşük ve en yüksek kadmiyum seviyeleri ise, 0,040 – 0,208 mg/kg olarak belirlenmiştir. Örneklerde tespit edilen ortalama kadmiyum miktarı 0,088 mg/kg olup, ortalama kurşun miktarı 1,206 mg/kg’dır. Türk Gıda Kodeksi tarafından midyelerde izin verilen kadmiyum miktarı 1,000 mg/kg, kurşun miktarı 1,500 mg/kg’dır. Çalışmanın sonuçlarına göre ağır metal içeriklerinin mevsimlere bağlı olarak ve numune alınan istasyonlara göre değiştiği görülmüştür. Tuzla sahilindeki bu çalışmanın, antropojenik ve çevre katkıları bakımından da etkileri üzerinde durulmuştur. Sonuç olarak Tuzla sahilinden elde edilen Kara Midye örneklerindeki kurşun seviyeleri oldukça yüksek ve yasal olarak izin verilen limitlerin oldukça üzerindedir. ABSTRACT MONITORING HEAVY METAL POLLUTION BY USING MUSSELS IN TUZLA (ISTANBUL) COAST In this study, some heavy metal levels have been determined in Black Mussels (Mytilus galloprovincialis) which were caught from coast of Tuzla (Istanbul, Turkey) between May 2011, Apr 2012. The effects of heavy metals on human health and the environment is of great interest today, especially aquatic food products. Heavy metals like lead, cadmium etc. are toxicants commonly found in mining, industrial and agricultural activity in aquatic systems. In high concentrations, these metals could have a negative effect not only on aquatic systems, but also on mussel populations. It is known that polluted water, especially heavy metal pollution like lead and cadmium can cause physiological and biochemical alterations in mussels. Due to environmental pollution effects, many mussel species are threatened by the heavy metal toxicans. Lead and cadmium levels of Black Mussel samples from the coast of Tuzla were determined by atomic absorption spectroscopy. The minimum and maximum lead levels in Black Mussel samples were found as 0,015 – 8,956 mg/kg weight and the minimum and maximum cadmium levels in samples were found as 0,040 – 0,208 mg/kg weight. The average cadmium level in samples were found as 0,088 mg/kg, the average lead level in samples were found as 1,206 mg/kg weight. The maximum lead level permitted for mussels is 1,500 mg/kg and the maximum cadmium level 1,000 mg/kg according to Turkish Food Codex. According to the results of the study it was determined that heavy metal contents were varying depending on seasons and stations where samples were collected. The results are discussed with respect to anthropogenic inputs and the environmental conditions of the coast of Tuzla studied. As a result, the levels of lead in the Black Mussel samples from coast of Tuzla were high and often exceeded legal limits set by health authorities.