Fibromiyalji ve miyofasiyal ağrı sendromlarında spinal ağrı yolaklarının değerlendirilmesinde kutanöz sessiz periyot çalışmasının yeri ve klinik parametrelerle olan ilişkisi


Tezin Türü: Tıpta Uzmanlık

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Marmara Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Dahili Tıp Bilimleri Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2015

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: ÖZDEN KILINÇ

Danışman: Kayıhan Uluç

Özet:

Fibromiyalji sendromu (FMS) ve miyofasiyal ağrı sendromu (MAS), etiyopatogenezlerinde değişik faktörün suçlandığı, kronik, yaygın ağrı sendromlarıdır. Bu faktörlerden bir tanesi santral sensitizasyon mekanizmasıdır. Nosiseptif ağrı yolaklarındaki hipereksitabilite, nosiseptörlerdeki uzun süreli eksitasyon ve kaslarda düşük eşikli mekanoreseptörlerin varlığı ile tetiklenebilir.  Spontan ağrı olmadan, kaslarda ağrılı uyarana artmış yanıt olması, hem FMS hem de MAS patogenezinde santral hipereksitabilitenin rolünün olduğunu düşündürtmektedir. Kronik ağrının oluşum mekanizmasında, spinal ve supraspinal mekanizmaların rolünün olduğu belirten birçok çalışma bulunmaktadır. Nosiseptif lifleri ve spinal ağrı yolaklarını değerlendirmenin yollarından bir tanesi, kutanöz sessiz periyod (KSP) çalışmasıdır. Derideki duyusal bir sinirin uyarımının ardından, istemli kas aktivitesinde kısa süreli duraklamadan oluşan KSP’nin; supraspinal yolların kontrolü altındaki spinal inhibitor bir refleks olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada, FMS ve MAS’da spinal ağrı yolaklarının değerlendirilmesinde KSP parametrelerinin tanısal yararlılığı ve elde edilen verilerin; klinik tablonun şiddeti, ağrı seviyesi, olası eşlik eden depresif semptomlar ve uyku bozukluğu gibi klinik parametrelerle olan ilişkisinin araştırılması hedeflenmiştir.

Çalışmaya FMS tanılı 18-60 yaş arası 30 hasta, MAS tanılı 18-60 yaş arası 29 hasta ve 30 sağlıklı gönüllü alınmıştır. FMS hastalarında üst ekstremite (ÜE) ve alt ekstremitede (AE) KSP süresinde kontrol grubuna göre anlamlı ölçüde kısalma (ÜE p=0.005, AE p=0.034), latanslarda ise yine hem ÜE’de (p=0.004) hem de AE’de (p=0.033) kontrol grubuna göre anlamlı ölçüde uzama saptanmıştır. Benzer şekilde MAS hastalarında da, KSP sürelerinde ÜE (p=0.009) ve AE’de (p=0.008) kontrol grubuna göre anlamlı olarak kısalma, latanslarda ise anlamlı ölçüde uzama (ÜE p=0.034, AE p=0.049) saptanmıştır. Bulguların klinik değerlendirme ölçütlerinin sonuçları ile korelasyonu araştırıldığında ise, FMS hasta grubunda sonuçların KSP parametreleri ile pozitif ya da negatif korelasyonu saptanmazken, MAS hastalarında ise boyun ağrısı ve dizabilite indeksi (BDİ) ile ÜE KSP latansı arasında pozitif korelasyon saptanmıştır.

Sonuç olarak, hem FMS hem de MAS hastalarında KSP sonuçlarının anormal olması olası ince lif nöropatisi ve/veya spinal-supraspinal inhibitör mekanizmalardaki patolojiye işaret etmektedir. Elde edilen veriler intraepidermal sinir lifi analizi ve/veya korneal konfokal mikroskopi gibi objektif yöntemleri de içeren ve daha geniş hasta grupları ile yapılan çalışmalarla desteklenmelidir.