Günümüzde Tekstil Baskı Tasarımlarının Bebek Giysilerinde Kullanımı


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Marmara Üniversitesi, Güzel Sanatlar Enstitüsü, Tekstil Anasanat Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: VUSLAT TUNÇ KURT

Danışman: Semra Gür Üstüner

Özet:

Giysi; örtünmenin ve dış etmenlerden korunmanın yanında güzel görünmek amacıyla insan vücuduyla temas eden kumaş ve benzeri ürünlerdir. İnsanlar doğadan elde ettiği lifleri boyalarla renklendirip, kendini ifade etme içgüdüsüyle duygu ve düşüncelerini dokumalar üzerinde şekillendirmeye başlamıştır. Tekstil ürünleri üzerinde renkli desenler elde etmek amacı ile bölgesel boyamalar ile baskılar yapmaya başlanıldığı bilinmektedir.

Yetişkin giyiminde olduğu gibi bebek giyiminin de baskı ve desen tasarımı her sezon trendler doğrultusunda yenilenmektedir. Desen tasarımının yanında baskı teknikleri, boyar maddeler, ekolojik ve organik kumaşlar bebek giyiminin ana hatlarını oluşturan öğelerdir. Günümüzde bebek giyim trendlerinin sosyal medyanın da etkisi ile artarak son yıllarda kendine geniş bir yer edindiği görülmektedir. Çalışma kapsamında, bebek giyiminin tanımı, gelişim süreci anlatılırken, bebek giyiminde kullanılan kumaşların dekore edilmesi bağlamında baskı tekniklerine yer verilmiştir. Ebeveyinlerin bebek giyimindeki talepleri hakkında anket verilerine ulaşılmış, sayısal sonuçlara dayanarak yorumlama yapılmıştır. 0-3 yaş bebek giyiminin günümüzde geldiği tasarımsal değişim süreci incelenmiştir.

Tekstil baskı tasarımlarının 0-3 yaş bebek giysilerinde kullanımı, Türkiye’de belli bir pazar payına sahip markaların 2018 ve 2019 koleksiyonları ekseninde ele alınmıştır. Bebek giyimindeki sürdürebilirlik kavramı vurgulanarak günümüzde gelinen son noktaya dikkat çekilmiştir. Cinsiyetsizlik kavramına ve öncülerine yer verilerek kız ve erkek bebek giysilerinin tasarımsal birlikteliği anlatılmıştır. Ayrıca, 5 yıldır tasarımcı olarak çalıştığım LC Waikiki’de yaptığım tasarımlar örnek olarak gösterilmiştir. Tüm bu bilgiler, baskı tasarımlarının bebek giysilerinde kullanımını ve ebeveyinlerin bebek giyimindeki tasarım anlayışını sorgulamaya hizmet etmek amacı ile irdelenmiştir. Çalışma kapsamında, bebek giyim konusunda dünyada ve Türkiye’de öncü firmalardan olan Zara, United Colors of Benetton H&M, Koton, LC Waikiki, DeFacto, Civil ve E-bebek üzerinden baskı tasarımının bebek giysilerinde kullanımı ele alınmıştır. Ayrıca farklı markalardan baskı tasarım örneklerine de yer verilmiştir.