Klinik olarak bulgu vermeyen pes planovalguslu olgularda ayak tabanı ve ayak bileği bölgesi sinirlerinin elektrofizyolojik olarak incelenmesi ve pes planovalgus derecesi ile elektrofizyolojik bulgular arasındaki ilişkinin araştırılması


Tezin Türü: Tıpta Uzmanlık

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Marmara Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Dahili Tıp Bilimleri Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2013

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: BİMAN CHABOU

Danışman: Kayıhan Uluç

Özet:

Pes planovalgus (PPV) ayağın medial longitudinal arkının yüksekliğinin azalması veya hiç olmama ve buna topuk valgusunun eklenmesi durumudur. Klinik değerlendirmede ayak grafileri, pedoskop, rekkepli zemin üzerine bastırma gibi yöntemler kullanılmaktar. Ayak tabanının normal aksını etkileyen bu durumun elekrofizyolojik değişiklik yapıp yapmağı henüz netlik kazanmamıştır. Bu çalışmanın amacı, nörolojik belirti veya bulgusu olmayan PPV hastalarında bu deformitenin duyu ve motor sinir iletim çalışmaları üzerindeki etkisini incelemek ve radyolojik bulgular ile elektrofizyolojik bulgular arasındaki korelasyon varğını araştırmaktı

Çalışmaya PPV deformitesi olan 18 hasta ve 30 sağlıklı gönüllü alındı. Hastaların PPVli 27 ayağında ve kontrol grubunun 30 ayağında sinir iletim çalışmaları gerçekleştirildi.

PPVli  hastaların  medial  plantar,  lateral  plantar,  medial  kalkaneal,  dorsal sural ve süperfisiyal peroneal duyu sinirlerine ait DSAP amplitüdleri kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşük saptandı (rası ile p=0.001, p=0.002, p=0.003, p=0.049, p=0.02). İncelenen elektrofizyolojik parametreler birey bazında değerlendirildiğinde PPVli ayaklarda medial plantar  (%81.48) ve medial kalkaneal sinir DSAP amplitüd düşüklükleri  (%77.78)  istatistiksel  olarak  en  belirgin  değişiklikler  olarak  dikkati çekti  (p=0.001).  Çalışma  grubuna  göre  PPVli  ayaklarda  medial  plantar,  lateral plantar ve medial kalkaneal duyu sinir başlangıç latansları anlamlı derecede uzun, dorsal sural, lateral plantar ve medial kalkaneal duyu sinir iletim zları ise anlamlı derecede düşük saptandı. Bu değişiklikler birey bazında değerlendirmede istatistiksel olarak anlamlılık göstermedi. Motor sinir iletim incelemelerinde PPVli ayaklarda kontrollere kıyasla, posterior tibial sinir BKAP amplitüdü düşük, peroneal sinir distal latansı uzun saptandı. Ayrıca, valgus ısı ile medial kalkaneal ve medial plantar duyu sinir iletim çalışmaları arasında anlamlı korelasyon gözlendi.

Sonuç olarak, PPV deformitesi rolojik belirti ve bulgu olmasa da ayak taba ve ayak bileği sinir iletim çalışmalarını etkilemekte ve valgus açısının derecesi ile bu etkilenim artmaktar.