ANTİ-MUSK ANTİKOR POZİTİF MİYASTENİA GRAVİS HASTALARINDA STERNOKLEİDOMASTOİD KASI JİTTER ANALİZİNİN TANISAL DUYARLILIĞA ETKİSİ


Tezin Türü: Tıpta Uzmanlık

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Marmara Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Dahili Tıp Bilimleri Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Hafsa Bülbül

Danışman: Kayıhan Uluç

Özet:

Amaç: Miyastenia Gravis (MG); nöromusküler bileşkeyi en sık etkileyen otoimmüm hastalıktır. MG’de en sık bulunan otoantikor asetilkolin reseptör antikoru olsa da daha az sıklıkta MuSK antijenlerine karşı gelişen antikorlar da MG’ye neden olur. Bu tip hastalıkta klinik ve etkilenen kaslar atipiktir. MG’de en duyarlı tanı yöntemi olan tek lif EMG’nin bu hastalarda duyarlılığı daha düşüktür. Bu nedenle tanı aşamasında zorluklar yaşanmaktadır. Çalışmanın amacı, anti-MuSK antikor pozitif MG hastalarında bulbar bölge yerleşimli bir kas olan sternokleidomastoid (SCM) kasının, hafif istemli kası sırasında konsantrik iğne elektrodu (KİE) ile elde edilen jitter değerlerinin belirlenmesi ve bu değerlerin laboratuvarımızın normal değerleri ile karşılaştırılmasıdır. Ayrıca, bu kasın tanısal duyarlılığı, fasiyal bir kas olan frontalis (FR) kası ile karşılaştırılmıştır.

Gereç ve Yöntem: Çalışmaya anti MuSK antikoru pozitif 9 hasta alındı. Hastalar klinik olarak değerlendirildi ve KİE elektrotu ile hafif istemli kası altında FR ve SCM kasından jitter analizi yapıldı. Ortalama jitter değeri, normalin üst sınırını aşan ya da %10’dan fazla bireysel jitter değeri normalin üst sınırının üzerinde olan incelemeler anormal kabul edildi.

Bulgular: Hastaların çoğunda (%77) yakınmalar okülobulbar kaslarda ile başlamıştı. KİE ile jitter analizi, bireysel ve ortalama anormallik kriterlerine göre değerlendirildiğinde FR kası kullanılarak 4, SCM kası kullanılarak 4 hastaya tanı konulabildi. Her 2 kas birlikte kullanılarak ise 5 hastaya tanı konulabildi. 

Sonuçlar: Bu çalışma ile; anti MuSK antikoru pozitif olan MG hastalarında, KİE ile jitter analizinde bulbar yerleşimli bir kas olan SCM kasının, FR kasına alternatif olarak kullanılabileceği ve her 2 kasın birden kullanılması ile anormallik oranlarının artacağı gösterildi.